Sluiten
Home Welkom
Actueel Archief
Spreekuren Spreekuur groepen Spreekuren in de buurt Voorlichting Spreekuurhouders
Agenda Links Contact Steun ons Disclaimer

Stichting Platform Sociale Zekerheid
Noord- en Midden-Limburg

Stichting Platform Sociale Zekerheid
Noord- en Midden-Limburg

logo wao-venlo logo wao-venlo logo wao-venlo

Nieuws - Archief

Naar home

Het slapend dienstverband en het opeisen vd oude functie

Datum: 26-feb-2019

Een werknemer van wie het dienstverband niet is beëindigd na twee jaar ziekte, kan als hij weer beter is terugkeer in zijn oude functie eisen. Maar wat gebeurt er als deze functie in de tussentijd is vervallen?


Naar home

WIA, WAJONG, WAZ, WAO hogere uitkering bij langdurige zorg of hulp

Bent u volledig arbeidsongeschikt en heeft u voor langere tijd hulp of verzorging nodig? Dan kan UWV uw WAO-, WAZ-, WIA- of Wajong-uitkering verhogen. Afhankelijk van uw situatie gaat uw uitkering omhoog naar 100% of 85% van uw (vervolg)dagloon of grondslag. De uitkering is standaard meestal 75% van uw (vervolg)dagloon of grondslag.


Naar home

Schuldenwijzer.nl geeft snel overzicht schulden

Datum: 4-dec-2018

Mensen met schulden kunnen vanaf begin 2019 in één oogopslag een actueel overzicht van hun schulden krijgen op Schuldenwijzer.nl. De site is een initiatief van twee brancheorganisaties van gerechtsdeurwaarders, KBvG en SNG.


Naar home

Het recht op een second opinion van de bedrijfsarts

Datum: 30-okt-2018 

Sinds de wijziging van de Arbowet op 1 juli 2017 hebben werknemers het recht een second opinion aan te vragen bij een tweede bedrijfsarts. Dat betekent niet dat de werknemer kan gaan ‘shoppen’ voor een medisch oordeel; er zijn wel een aantal regels voor het traject dat hij moet volgen. 


Naar home

Schadevergoeding na een bezwaar/beroepzaak (UWV)?

Schadevergoeding vragen

Wij doen er alles aan om juiste beslissingen te nemen. Toch kan het voorkomen dat een beslissing wordt gewijzigd nadat u bezwaar heeft gemaakt. Of dat een beslissing wordt vernietigd door de rechtbank. In die situaties kan het zijn dat u schade heeft geleden door de onjuiste beslissing van UWV. Ook kunt u schade hebben door iets dat een medewerker van UWV doet of juist niet doet.


Naar home

De bedrijfsarts en arbo-arts, veelgestelde vragen

Datum: 1-9-2018

Als je langer dan een week ziek bent, geeft je leidinggevende dit door aan de bedrijfsarts of arbo-arts. De arts kan dan contact met je opnemen om te kijken hoe het met je gaat. Daarnaast kan hij je vragen om op gesprek te komen of om een vragenlijst in te vullen.


Naar home

Zes vragen over bijverdienen naast je arbeidsongeschiktheidsuitkering

Datum: 20 juli 2018

6 VRAGEN OVER BIJVERDIENEN NAAST JE UITKERING

Verdien je wel eens wat bij met een klusje? Of verkoop je spullen via internet? Lees of dit gevolgen heeft voor je arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Ontvang je een arbeidsongeschiktheidsuitkering en doe je ook wel eens een (vrijwilligers)klusje? Verdien je wat bij? Wat verstaat UWV onder werk en bijverdienen? En wat moet je doorgeven? 6 belangrijke vragen en antwoorden over bijverdienen naast je Wajong-, WIA- of WAO-uitkering.


Naar home

Wajong en je maatmanloon, hoe wordt eea berekend?

Datum: 28-05-2018

Onderstaande tekst komt van het forum van UWV Perspectief:

Beste forumleden,

Er stonden nog vragen open over de berekening van het maatmanloon. Omdat dit een belangrijk onderwerp is hebben we ervoor gekozen het antwoord in een nieuw topic te zetten.

Onderstaand antwoord geeft aan wat de algemene richtlijnen zijn met betrekking tot het vaststellen van het maatmanloon.

In principe wordt het maatmanloon eenmalig vastgesteld op het moment dat je Wajong-uitkering wordt toegekend.


Naar home

Zorgkosten terug van de belasting: meerkosten.nl

Datum: 06-02-2018

Zorgkosten die u zelf betaalt, kunt u voor een deel terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet.

Over de aftrek zorgkosten heeft Ieder(in) een informatief artikel geschreven. Dit artikel is met auteur- en bronvermelding gratis te plaatsen op websites en in bladen.

U kunt het artikel hier downloaden: https://gallery.mailchimp.com/dc300d5196dce0250997546a6/files/0df1837d-9f02-4233-af83-eb1f7d5c9a6d/Tijdschriftartikel_De_aftrek_van_zorgkosten_met_correctie_.docx.pdf

Bron: Ieder(in)


Naar home

In loondienst: Ziekte en Vakantie (veelgestelde vragen)

Als je in loondienst bent kunnen er vragen zijn over vakantie en ziek zijn. Dit zijn de meeste gestelde vragen met de antwoorden van FNV experts:


Naar home

Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen overheid

De overheid, een betrouwbare partner

Als u een aanvraag indient bij de overheid, bijvoorbeeld een gemeente, provincie of waterschap, wilt u zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent. De overheid komt aan die wens tegemoet door zichzelf heldere regels op te leggen en zich daar strikt aan te houden. Door uw betrouwbare partner te zijn.


Naar home

Solliciteren en gezondheid: Beter zwijgen of verstandig spreken?

Om sollicitanten met een chronische ziekte of handicap te ondersteunen bij het maken van eigen afwegingen, heeft Welder een sollicitatiegids ontwikkeld. De gids spoort mensen aan het heft in eigen hand te nemen, de juiste antwoorden te formuleren en een eigen actieplan te maken.


Naar home

Regelhulp.nl, bij het regelen van zorg, hulp of financiele steun voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen

Van de Nederlandse gemeenten is inmiddels 80% aangesloten op Regelhulp.nl, de site om snel de juiste hulp en zorg te vinden.
De deelnemende gemeenten maken het ouderen en mensen met een beperking of chronische ziekte gemakkelijker om passende oplossingen te vinden op het gebied van zorg of welzijn. Ruim 13 miljoen inwoners vinden informatie van hun gemeente op Regelhulp.nl, de digitale wegwijzer van de overheid. Een kleine honderdduizend unieke bezoekers hebben in de afgelopen drie maanden de website geraadpleegd.


Naar home

Opbouw vakantie bij ziekte

Vanaf 1 januari 2012 is ook de vakantiewetgeving veranderd. Tot deze datum was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot het laatste half jaar. Dit geldt nu niet meer: zij bouwen nu evenveel vakantie op als tijdens hun werk. Ook de beperkte verlofopbouw voor werknemers die door ziekte gedeeltelijk niet werken is opgehe
Meer info: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/bouw-ik-vakantiedagen-op-bij-zwangerschap-en-ziekte.


Naar home

Gratis vakantie voor minima via Vakantiebank (www.devakantiebank.nl)

De stichting Vakantiebank uit Roden (Drenthe) geeft vierhonderd gratis vakanties weg aan mensen die voor lange tijd zijn aangewezen op een minimuminkomen. Dat heeft de stichting, een initiatief van kampeerhal De Vrijbuiter uit Roden, vrijdag bekendgemaakt. Het initiatief is bedoeld voor minima uit heel Nederland.


Naar home

De verzekeringsarts weigert mijn behandelend arts te raadplegen

Dat is een veel gehoorde klacht van cliënten die voor een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling werden opgeroepen. Het is een van de redenen om ontevreden te zijn over de houding van de verzekeringsarts en over de beoordeling zelf. Maar hoe zit dat precies.